Commentaar bij
Waarschuwing voor gebruik normtabellen BSID-II-NL
(2 mei 2005)
Naar aanleiding van de mededeling Waarschuwing voor gebruik normtabellen BSID-II-NL in Tests & Test-research, door Peter Tellegen, willen wij het volgende opmerken.
- In de binnenkort te verschijnen verantwoording van de BSID hebben we zelf geformuleerd dat de testgebruiker van de BSID met de nodige voorzichtigheid om moet gaan met de normtabellen, vooral bij de jongere leeftijden, waar grote sprongen in ontwikkelingsindices voorkomen. Ook in cursussen voor gebruikers van de BSID werd en wordt nadrukkelijk aandacht aan dit punt gegeven. Een beetje verstandige testgebruiker, en welke testgebruiker is dat niet, gaat natuurlijk uit zich zelf al voorzichtig om met gepubliceerde normtabellen.
- Door een van de auteurs van de BSID-II-NL is een computerprogramma geschreven voor het berekenen van de ontwikkelingsindices op basis van de leeftijd in dagen. Het is klaar en komt binnenkort beschikbaar. Peter Tellegen meldt dat hij een dergelijk programma beschikbaar wil stellen. Hoe hij dat kan doen is ons niet duidelijk, want hij beschikt niet over de benodigde empirische data, noch over toestemming om deze data te mogen gebruiken.
We hopen met bovenstaande punten niet de indruk gewekt te hebben dat ze zijn bedacht nadat Tellegens Waarschuwingen ... zijn verschenen. Onze teksten liggen al enkele maanden bij de uitgever en aan het computerprogramma is eveneens al geruime tijd geleden begonnen, juist met het oog op het gesignaleerde probleem van de normen.
Bieuwe van der Meulen
Selma Ruiter
Henk lutje Spelberg
Mila Smrkovsky
Nawoord
Peter Tellegen
Het is goed nieuws dat binnenkort een programma beschikbaar komt om de genormeerde scores van de BSID op een nauwkeurige manier te berekenen. Voor mij vervalt daarmee de reden om dat te doen. Voor de wijze waarop ik dat programma zou maken had ik twee alternatieven. Er zou een programma gemaakt kunnen worden waarbij de gebruiker de genormeerde scores (uitgaande van de verkregen ruwe score) voor twee aanliggende normtabellen invoert waarna het programma op grond van de exacte leeftijd interpoleert en de uitkomst berekent. Dit vraagt nog wel vrij veel werk van de gebruiker.
Het is echter ook mogelijk om met de informatie uit de gepubliceerde normtabellen een formule te maken waarmee op grond van exacte leeftijd en de ruwe score, de genormeerde score wordt berekend. Men kan zich afvragen of dit auteursrechtelijk is toegestaan maar aangezien met een dergelijk (gratis) programma de belangen van auteurs en uitgever niet worden geschaad, terwijl de belangen van de gebruikers van de test worden gediend, zou hier toch geen doorslaggevend bezwaar tegen kunnen worden ingebracht.
De BSID wordt nu al enkele jaren gebruikt zonder dat de verantwoording beschikbaar is. De waarschuwing, die in de verantwoording zal worden gepubliceerd, om met de nodige voorzichtigheid de normtabellen te gebruiken, komt dus voor veel gebruikers, en voor veel kinderen die met de BSID zijn onderzocht, te laat. De waarschuwing had beter vanaf het begin van publicatie van de test in grote letters boven iedere normtabel kunnen staan. Nog beter had men eraan gedaan om voldoende gedifferentieerde tabellen te produceren, of men had kunnen wachten met het uitbrengen van de test tot de uitgever bereid was het computerprogramma erbij te leveren.
De auteurs van de BSID stellen in hun reactie dat een beetje verstandige testgebruiker ("en welke testgebruiker is dat niet"), natuurlijk uit zichzelf al voorzichtig omgaat met gepubliceerde normtabellen. Hiermee wordt de verantwoordelijkheid voor verkeerde interpretatie van de tabellen bij de gebruiker gelegd. Dit is echter niet terecht. Als boven een tabel staat:
3 MAANDEN .....2 maanden 23 dagen - 3 maanden 7 dagen
dan mag de gebruiker van de test verwachten dat de weergegeven uitkomsten in deze leeftijdsrange correct zijn en voldoende nauwkeurig. Als dat niet het geval is, en de tabel kan bijvoorbeeld alleen gebruikt worden voor de leeftijd van 2 maanden en 27 dagen tot en met 3 maanden en 3 dagen, dan dient de auteur dit aan te geven. Want wat men moet verstaan onder een voorzichtige omgang met de tabellen is wel erg onduidelijk. Bedoelen de auteurs soms dat gebruikers altijd moeten interpoleren? Dat is lastig, bewerkelijk en een bron van rekenfouten.
Helaas hebben de auteurs ook wel gelijk met te stellen dat voorzichtigheid bij het gebruik van normtabellen in het algemeen een noodzaak is. De normtabellen van veel test hebben te brede leeftijdsgroepen waardoor de uitkomsten onnauwkeurig zijn.
Er zijn echter middels continue normeringsmodellen en gecomputeriseerde scoreweergave zulke gemakkelijke methoden beschikbaar om de nauwkeurigheid van de testuitkomst te verbeteren, dat gebruikers noch auteurs afhankelijk hoeven te zijn van te grove tabellen.
|